Chcete ušetriť pri kúpe počítača? Vyberte si repasovaný

Aj keď sa môže zdať, že popri smartfónoch a tabletoch sú počítače už na ústupe, rozhodne na ne netreba úplne zanevrieť. Predsa len nie na všetko sú spomínané mobilné zariadenia vhodné rovnako ako spoľahlivý počítač. 

Drasticky šetriť na výkone nie je príliš dobré ani ak chcete počítač na bežne používanie 

Otázkou zostáva aký počítač si vybrať? A hlavne ak máte obmedzený rozpočet? Áno, tie najlacnejšie počítače často majú veľmi atraktívne cenovky, otázkou však ostáva, či bude takýto počítač pre vás dostatočný. 

Môže sa vám síce zdať, že nebudete potrebovať príliš výkonný počítač, ale keď si vyberiete ten najlacnejší, môže sa rýchlo stať, že po chvíli bude mať problém aj so základnými operáciami. Ak chcete, aby vám počítač vydržal „bežať“ svižne niekoľko rokov, rozhodne si budete musieť priplatiť. No dobre, ale vy máte obmedzený rozpočet. Nebojte sa aj pre vás máme vhodné riešenie. 

Čo by mal spĺňať dobrý repasovaný počítač? 

Tým riešením je vybrať si spomedzi kvalitných repasovaných počítačov. Dôvod je jednoduchý: keď si porovnáte v tej istej cene počítač nový a repasovaný, ten druhý (čiže repasovaný) bude výkonnejší. 

Na repasované počítače je preto najlepšie dívať sa ako na spôsob, ktorým môžete získať za rovnakú cenu výkonnejší počítač. Poďme sa ešte v krátkosti pozrieť na parametre, ktoré je dobré si pri kúpe počítača všímať. Nebudeme zachádzať do detailov, keďže záleží od vašich potrieb, ale spomenieme len základné parametre, ktoré by mal spĺňať každý počítač aj keď bude len na nenáročné používanie. 

Začneme diskom. Okrem kapacity si všímajte hlavne to, či ide o moderný SSD disk, alebo klasický pevný disk (HDD). Klasiku nechajte klasikou a vyberte si počítač s SSD. Rozdiel v rýchlosti je markantný. Dôležitá je aj operačná pamäť (RAM). Ak bude aspoň 8 GB, bude vám to na bežné používanie bohato stačiť. Procesoru sa nejako špeciálne venovať nebudeme, je ich množstvo vhodných typov a debata o nich by vydala na samostatný článok. Určite si ale vyberte počítač s dedikovanou grafickou kartou. Na bežné používanie nemusí byť extra výkonná, ale aj tak bude oveľa lepšia ako integrovaná. 

Zdroj obrázka: 

Autor: Billion Photos / Shutterstock.com