Pevný disk vs SSD disk

Možno ste si všimli, že stále častejšie je v počítačoch a notebookoch nahradzovaný pevný disk SSD diskom. Pre začiatok si vysvetlíme rozdiel, HDD disk je v podstate rotujúce kovový tanier s magnetickým povrchom, ktorý uchováva vaše dáta. SSD disk plní rovnakú funkciu ako pevný disk, ale dáta sa uchovávajú v prepojených pamäťových čipoch, ktoré uchovávajú dáta. Tieto flash čipy sú iného typu ako tie, ktoré sú používané vo flash diskoch a sú rýchlejšie a spoľahlivejšie. SSD disky sú preto drahšie než flash disky s rovnakou kapacitou.

Kým HDD disky majú pomerne dlhú históriu a vyvíja sa desiatky rokov, SSD disky majú omnoho kratšiu históriu. Výhodou je, že nevyžadujú konštantný výkon, aby sa uchovala dáta. Prvé SSD disky sa začali objavovať už okolo roku 2000, mali však malú kapacitu, tá sa postupne zvyšovala, takže sa nakoniec mohli integrovať do notebookov. Typické sú SSD disky napríklad pre ultrabooky. SSD disky aj HDD disky majú rovnakú funkciu, ukladať dáta. SSD disky sú však podstatne drahšie a nájdeme ich v novších a drahších zariadeniach zatiaľ čo HDD disky zase v starších alebo lacnejších zariadeniach.

Skvelé výhody SSD

Kým počítač s HDD sa spúšťa dlho, pretože tento disk potrebuje čas, aby sa zrýchlil na prevádzkové špecifikácie, počítač s SSD sa spustí do niekoľkých sekúnd. SSD je teda oveľa rýchlejšie, dokáže rýchlejšie presúvať súbory aj ukladať dáta. Je tiež energeticky oveľa menej náročný a má menšiu veľkosť. SSD nemá žiadne pohyblivé časti, takže je väčšia pravdepodobnosť, že vaše dáta budú v bezpečí v prípade, že odhodíte brašňu na notebook alebo sa váš systém počas prevádzky otrasie. Väčšina pevných diskov zaparkuje svoje čítacie / zapisovacie hlavy, keď je systém vypnutý, ale keď pracujú, hlavy lietajú nad doskou disku vo vzdialenosti niekoľkých nanometrov. Kým technológie HDD už nejde príliš zmenšovať, SSD disky áno. Je tu aj výhoda z hľadiska hluku, každý HDD disk vydáva trochu hluku, zatiaľ čo SSD disk je vždy dokonale tichý. Budúcnosť úložných priestorov je teda v SSD diskoch a je pravdepodobné, že v nasledujúcich rokoch HDD disky úplne vymizne